USA och Kina håller första regeringssamtal om artificiell intelligens i Genève

Den invignande sessionen av den kinesisk-amerikanska regeringsdialogen om artificiell intelligens (AI) hölls i Genève, Schweiz, den 14 maj, med representanter från båda länderna samlade. I en tid då AI blir allt mer framträdande präglades dialogen av djupgående diskussioner om de upplevda riskerna med AI-teknologier, liksom strategier för hantering och sätt att använda AI för socioekonomiskt framsteg.

Detta avgörande möte ko-chairades av Yang Tao, generaldirektör för avdelningen för Nordamerika och Oceaniska ärenden vid Kinas utrikesdepartement, tillsammans med Seth Center—i en interimistiskt kapacitet som representerar USA:s utrikesdepartements kontor för nyckel- och framtida teknologier—tillsammans med Tarun Chhabra, senior direktör för teknik och nationell säkerhet vid USA:s nationella säkerhetsråd.

Det breda spektrumet av avdelningar från både Kina och USA återspeglade båda parters allvarliga engagemang. Kinesiska enheter som vetenskaps- och teknikministeriet, den nationella utvecklings- och reformkommissionen, cyberspace-administrationen, industri- och informationsdepartementet och utrikesärenden var närvarande, förutom USA:s nationella säkerhetsråd, utrikesdepartementet och handelsdepartementet som deltog.

Båda parter delade sina insikter om styrning och policyn åtgärder som riktar sig mot AI-teknologirisker, och underströk deras åtagande att säkerställa att teknologin är gynnsam, säker och rättvis. Kina underströk sitt fokus på människocentrerad och etiskt sammanhängande AI-utveckling, och pläderade för ett globalt erkänt ramverk och standarder, som går genom huvudkanalen av Förenta Nationerna. De kommunicerade också sin ståndpunkt angående USA:s restriktiva åtgärder mot Kina inom AI-sfären. Det var ömsesidigt erkänt att medan AI-utveckling erbjuder möjligheter, medför det också risker—vilket betonades genom fortsatt engagemang för den viktiga konsensus som nåddes mellan deras ledare i San Francisco.

Privacy policy
Contact