Auta-tarina: Taianomaisen ötökän värikäs taika

Taiteilijat ja tietokonetieteilijät ovat löytäneet uuden tavan suojata tekijänoikeuksilla suojattuja kuviaan tekoälyohjelmilta. He käyttävät työkalua nimeltä Ötökkä, jonka on kehittänyt Chicagon yliopiston tutkijat, ”myrkyttääkseen” tekoälymallit manipuloiduilla kuvilla. Vaikka ihmiset eivät ehkä huomaa muutoksia, ne ovat tarpeeksi merkittäviä sekoittamaan tekoälyalustoja.

Karla Ortiz, kuuluisa käsiteartisti ja kuvittaja, on yksi taiteilijoista, jotka ovat ottaneet käyttöön Ötökkää suojellakseen työtään skannattavilta ja kopioiduilta ilman lupaa. Ortiz, jonka töitä on nähty merkittävissä hankkeissa kuten ”Star Wars” ja ”Black Panther”, on ilmaissut huolensa työnsä luvattomasta käytöstä, korostaen taiteilijoiden saaman tunnustuksen ja korvauksen puutetta tällaisissa tapauksissa.

Ötökkä hyödyntää sitä, että tekoälymallit hahmottavat kuvia eri tavalla kuin ihmiset. Tutkija Shawn Shan selittää, että koneet hahmottavat kuvia numeroista koostuvina taulukkoina, jotka edustavat pikseliarvoja. Tehden hienovaraisia muutoksia tuhansiin pikseleihin, Ötökkä luo vääristyneen version kuvasta, joka näyttää erilaiselta tekoälymalleille.

Työkalu valitsee automaattisesti halutun konseptin hämätäkseen tekoälyjärjestelmiä. Esimerkiksi koirien kuviin voidaan soveltaa sarja hienovaraisia vääristymiä, jolloin tekoälymalli havaitsee ne kissoina. Kokeissa riitti noin 30 ”myrkytettyä” kuvaa vaikuttamaan merkittävästi mallin havainnointiin ja tuottamaan odottamattomia tuloksia.

Vaikka Ötökkä saattaa häiritä tiettyjä tekoälysovelluksia, Chicagon yliopiston laboratorion johtava professori Ben Zhao ei usko sen olevan uhka tekoälykuvageneraattoreiden yleiselle toiminnallisuudelle. Sen sijaan hän näkee sen välineenä estämään yrityksiä käyttämästä taiteilijoiden töitä ilman asianmukaista korvausta. Zhao aikoo säilyttää Ötökän vapaasti käytettävissä olevana.

AI-alalla on olemassa olevia vaihtoehtoja tekijänoikeuksien haltijoille kieltäytyä ja suojata sisältönsä. Kuitenkin AI-työkalujen leviäminen on ylittänyt nämä ponnistelut, mikä edellyttää lisäratkaisuja. Ötökä toimii arvokkaana työkaluna vahvan sääntelyn puutteessa, osoittaen taiteilijoiden päättäväisyyttä suojata immateriaalioikeuttaan.

Vaikka Ötökkä tarjoaa väliaikaisen suojan luvattomia käyttöjä vastaan, jotkut asiantuntijat väittävät, että tekoälyn kehittäjät todennäköisesti kehittävät vastatoimenpiteitä tällaisiin hyökkäyksiin. Sonja Schmer-Galunder, tekoälyn ja eettisten kysymysten professori, uskoo teknologisten puolustuskeinojen kehittämisen vähentävän Ötökän kaltaisten työkalujen vaikutusta.

Chicagon yliopiston tutkijat tunnustavat tekoälyalustojen potentiaalin päivittää järjestelmiään vastatakseen Ötökin kuvien myrkyttämistekniikkaan. Kuitenkin Zhao korostaa, että yksittäisten henkilöiden taakan asettaminen oikeuksiensa suojaamiseen on epäreilua. Hän vertaa sitä odottamaan yksilön pyytävän kuljettajia olemaan törmäämättä heihin ylittäessään katua.

Kuitenkin Ötökästä on tullut tärkeä työkalu taiteilijoille kuten Karla Ortiz, jotka etsivät suojaa töilleen. Ortiz näkee Nightshaden tehokkaana keinona varoittaa potentiaalisia loukkaajia luvattoman käytön seurauksista. Hän on mukana joukkokanteessa useita yrityksiä, kuten Stability AI ja DeviantArtia, vastaan syyttäen tekijänoikeusrikkomuksista.

Kun tekoälyn ala jatkaa kehittymistä, eettiset huolenaiheet liittyen immateriaalioikeuksien suojaamiseen ovat edelleen ajankohtaisia. Vaikka ratkaisut kuten Ötökkä tarjoavat välitöntä helpotusta, kokonaisvaltainen ja tasapainoinen lähestymistapa sääntelyyn ja teknologian kehittämiseen on välttämätöntä vastata taiteilijoiden ja sisällöntuottajien kohtaamiin haasteisiin digitaalisella aikakaudella.

Privacy policy
Contact