Artificiell Intelligens i Underhållningsbranschen

I den senaste utvecklingen har den avlidne George Carlins estate nått en uppgörelse med skaparna av en komedispecial som påstod sig använda artificiell intelligens (AI) för att imitera den ikoniska komikern. Uppgörelsen, som för närvarande väntar på godkännande från en kalifornisk domare, innebär flera bestämmelser för att skydda Carlins arv och immateriella egendom.

Teamet bakom komedispecialen, med titeln ”George Carlin: Jag är Glad att Jag är Död,” har kommit överens om att permanent förbjudas att dela den timslånga YouTube-videon på någon av sina plattformar. Dessutom har de gått med på att aldrig använda Carlins bild, röst eller liknelse utan uttryckligt godkännande från komikerns estate.

Enligt Joshua Schiller, en advokat som företräder kärandena, var målet med uppgörelsen att snabbt ta itu med fallet och ta bort de kränkande videorna från internet. Denna lösning bevarar inte bara Carlins arv utan uppmärksammar också de potentiella hot som uppstår genom framväxande AI-teknik när det gäller kränkningar av anseende och immateriell äganderätt.

Även om komedispecialen inledningsvis väckte uppmärksamhet på YouTube, möttes den av utbredd skepsis från Carlins fans. Skaparna hävdade att en AI-motor vid namn ”Dudesy” hade tränats med Carlins material för att imitera hans röst, betoning och attityd. Men många tittare tvivlade på äktheten i det AI-genererade innehållet.

Som svar på detta lämnade komikerns estate in en stämningsansökan den 25 januari mot podcastvärdarna Will Sasso och Chad Kultgen, tillsammans med Dudesy LLC och 20 ospecificerade personer som var inblandade i skapandet av specialen. Stämningen anklagade dem för olagligt att appropriera Carlins identitet genom att använda hans omfattande katalog av arbete för att träna AI:n. Hittills har varken Sasso eller Kultgen lämnat några kommentarer angående uppgörelsen.

Kelly Carlin, den avlidna komikerns dotter, uttryckte sin tillfredsställelse med den snabba lösningen och borttagandet av videon. Samtidigt betonade hon behovet av försiktighet när det gäller AI-teknologier. Hon hoppas att detta fall fungerar som en varning angående de potentiella faror som AI kan medföra och nödvändigheten av att införa lämpliga skyddsåtgärder inte bara för konstnärer och kreatörer utan för varje individ.

FAQ:

Privacy policy
Contact