Omenainen valikoiva tekoälypäivitys jättää osan käyttäjistä taakse

Applen Huipputason tekoäly: Vallankumous, joka ei koske kaikkia

Apple on esitellyt äskettäin julkistamansa Apple Intelligence -teknologian vallankumouksellisena edistysaskeleena tekoälyn alalla, joka on tarkoitettu huomattavasti tehostamaan kokemusta monilla Apple-laitteilla. Kuitenkin kun innostus WWDC-konferenssin avauspuheista hiipuu, käy selväksi, että tämä teknologian kehitys ei hyödytä kaikkia Apple-käyttäjiä.

Rajoitettu yhteensopivuus herättää kysymyksiä

Tapahtuman aikana Apple vältti yksityiskohtaisia keskusteluja siitä, kuka tarkalleen ottaen hyötyisi heidän tekoälyponnisteluistaan, joita OpenAI-kumppanuus tukee. Myöhemmin paljastui, että iPhone 15 Pro ja 15 Pro Max -käyttäjät (julkaisu syyskuussa) sekä M1- tai uudemmilla siruilla varustetut iPadit ja Macit hyötyvät ainakin aluksi. Mielenkiintoisesti näiden laitteiden tyypillisen Siri-toiminnon on oltava asetettuna englanniksi (USA).

Tämä ilmoitus on erityisen karvas pettymys niille, jotka ovat äskettäin sijoittaneet perusmallin iPhone 15:een, joka nyt on yhteensopimaton Apple Intelligence -teknologian kanssa sen A16 Bionic-sirun vuoksi, huolimatta sen vaikuttavasta Neural Engine -ominaisuudesta. Apple mainitsi tekoälytoimintojen vaativan A17 Pro -sirua, mutta epäonnistui selittämään tarkemmin heidän tiukat laitteistovaatimuksensa.

Paikallistettu Siri: Lupaukset jäävät toistaiseksi täyttymättä

Vaikka Apple lupasi merkittävästi parannettua Siriä Apple Intelligence -teknologian avulla, päivitykset ovat aluksi yksinoikeudella englantia puhuville Yhdysvaltain käyttäjille. Lisäkielten julkaisut odotetaan vuonna 2025, mikä asettaa epäilyksiä Puolan kielituen saatavuudesta.

Pieni lohtu on se, että Apple Intelligence tulee kokemaan testausvaiheen tämän kesän aikana iOS 18, iPadOS 18 ja macOS Sequoia -julkaisujen seuraavien beta-versioiden kautta ennen stabiloinnin debyyttiä täysversioiden julkaisujen yhteydessä. Laajennettu beta-vaihe viittaa siihen, että Apple saattaa toimia varovaisesti odottaen käyttäjäpalautetta edelleen hienosäätöä varten.

Viivästys monikielisen tuen suhteen Applen tekoälylle on räikeässä ristiriidassa kilpailijoiden kuten Samsungin tekoälyn ja eräiden monikielisiä ominaisuuksia hallitsevien tekoälytoimijoiden kanssa. Vaikka tämä voi aiheuttaa pettymystä kansainvälisille asiakkaille, on vielä nähtävissä, aikooko Apple paljastaa lisää yllätyksiä, jotka kallistavat vaakaa kärsivällisyyden puoleen.

Tärkeitä kysymyksiä ja vastauksia:

1. Miksi Apple Intelligence -päivitys ei ole kaikkien käyttäjien saatavilla?
Apple Intelligence -päivitys perustuu tiettyihin laitteiston ominaisuuksiin, jotka ovat läsnä vain uudemmissa A17 Pro -siruissa ja sitä uudemmissa. Tämä tarkoittaa, että vain ne laitteet, joilla on tarvittava laskentateho, kuten iPhone 15 Pro ja 15 Pro Max sekä M1-sirunkaltaiset ja uudemmat laitteet, voivat tukea edistyneitä tekoälyn toimintoja.

2. Mitä seurauksia on käyttäjille, joiden laitteet eivät ole yhteensopivia?
Käyttäjillä, joiden laitteet eivät ole yhteensopivia, kuten tavallinen iPhone 15 -malli, ei ole mahdollisuutta hyödyntää parannettuja tekoälyn ominaisuuksia. Tämä voi johtaa hajonneeseen käyttäjäkokemukseen, jossa vain osa Applen asiakaskunnasta hyötyy uusimmasta teknologiasta, mikä voi mahdollisesti johtaa asiakastyytymättömyyteen.

3. Miten kielituen rajoittaminen vaikuttaa käyttäjiin?
Aluksi tekoälyn parannusten rajoittaminen englantia puhuville yhdysvaltalaisille käyttäjille sulkee pois suuren osan Applen kansainvälisestä yleisöstä. Muiden kielten puhujien tai Yhdysvaltojen ulkopuolella olevien on odotettava kielituen julkaisua, joka arvioidaan alkavan vuonna 2025.

Keskeiset haasteet ja kiistakysymykset:

Tekoälyn valikoiva käyttöönotto on herättänyt keskusteluja useilla rintamilla:
Laitteiden yhteensopivuus: Tarve uusimmille siruille eristää asiakkaita, joilla on hiljattain hankitut mutta yhteensopimattomat laitteet.
Maantieteelliset ja kielirajoitukset: Englantia puhuvien (USA) käyttäjien priorisointi on herättänyt huolta Applen sitoutumisesta inklusiivisuuteen ja globaaliin asiakastukeen.
Viestintä: Applen epämääräiset selitykset laitteistovaatimuksista ovat saaneet käyttäjät kyseenalaistamaan syyn tiukkojen yhteensopivuusvaatimusten takana.

Hyödyt ja haitat:

Hyödyt:
– Parannettu käyttökokemus: Yhteensopivilla laitteilla käyttäjät nauttivat tehokkaammasta ja intuitiivisemmasta tekoälystä.
– Painopiste suorituskyvyssä: Tekevän AI-päivityksen rajoittaminen uudempaan laitteistoon varmistaa, että käyttökokemus on sulava ja tehokas.
– Mahdollisuus hienosäätöön: Laajennettu beta-vaihe antaa Applen hienosäätää ominaisuuksia käyttäjäpalautteen perusteella.

Haitat:
– Markkinoiden pirstaloituminen: Käyttäjäkunta on jaettu niihin, joilla on pääsy uusimpiin ominaisuuksiin ja niihin, joilla ei ole.
– Asiakastyytymättömyys: Viimeaikaiset mutta yhteensopimattomat laitteet, omistavien käyttäjien on saatettu kokea jääneensä nuolemaan näppejään.
– Kielirajoitukset: Viive muille kielille tarkoitetun tuen saannissa voi vahingoittaa Applen kansainvälistä markkina-asemaa.

Lisätietoja Applen tuotteista ja palveluista löydät viralliselta Apple-verkkosivustolta osoitteessa Apple.

Privacy policy
Contact