Ranska Käyttää tekoälyvalvontaa turvallisuuden takaamiseksi tulevissa Pariisin kesäolympialaisissa.

Pariisi koettelee tekoälyä ohjaavaa videonvalvontatekniikkaa odottaessaan tulevia kesäolympialaisia. Ranskan viranomaiset ovat myöntäneet luvan kansalliselle rautatieyhtiölle SNCF:lle ja julkisen liikenteen harjoittajalle RATP:lle käyttää kehittyneitä algoritmipohjaisia valvontakameroita yli 100 kameran yli. Alustavat testit sijoitetaan korkean profiilin tapahtumiin, kuten Black Eyed Peas -konserttiin ja jalkapallo-otteluun Pariisin Saint-Germainin ja Olympique Lyonin välillä Parc des Princes -stadionilla.

Huippuluokan valvontajärjestelmän tavoitteena on parantaa turvallisuutta tunnistamalla epätavallisia tapahtumia. Se voi havaita yksilöiden pääsyn rajoitetuille alueille, seurata väkijoukkojen liikkeitä korkean riskin paikoissa, havaita epänormaalit kokoontumiset ja tunnistaa yksittäiset matkatavarat. Aiempi testausvaihe toteutettiin brittiläisen Depeche Moden pop-yhtyeen konserttien aikana viime kuussa.

Kunnioittaen henkilökohtaista yksityisyyttä, tämä tekniikka ei kuitenkaan käytä kasvojentunnistusta. Tällainen teknologia on tiukasti säänneltyä Ranskassa ja sitä käytetään vain tietyissä olosuhteissa. Vaikka nämä tekoälyä hyödyntävät valvontatoimet eivät täysin saavuta toiminnallisia tavoitteitaan, ne tarjoavat merkittävän mahdollisuuden hienosäätöön olympialaisten aikana.

Turvallisuus on yhä merkittävä huolenaihe, erityisesti kun avajaistilaisuus rikkoo perinnettä järjestämällä sen stadionin ulkopuolella. Kilpailijat tekevät näyttävän sisääntulonsa veneillä Seine-joen varrella, mikä vahvistaa tarpeen korostetulle valppaudelle.

Moskovassa tapahtuneen terrori-iskun jälkeen Ranska on valmis tehostamaan valmiuttaan turvallisuuden suhteen. Presidentti Emmanuel Macron on ilmoittanut, että mikäli terroristiuhka ilmenee, avajaistilaisuus siirrettäisiin joko Trocadéro-aukiolle tai Place de la France -aukiolle varotoimenpiteenä.

Turvallisuushaasteet ja tekoälyn käyttö valvonnassa

Tekeillä oleva tekoälyn valvontateknologian käyttö Pariisin kesäolympialaisissa herättää merkittäviä turvallisuushaasteita ja kiistoja. Yksi tärkeimmistä kysymyksistä on:

Miten henkilökohtaisen yksityisyyden oikeuksia suojataan käytettäessä tekoälyvalvontaa?

Vaikka Ranskan viranomaiset vakuuttavat, ettei tekoäly käytä kasvojentunnistusteknologiaa osoittaen siten sitoutumisensa yksityisyyden suojeluun, kriitikot usein väittävät, että tällainen teknologia voi olla tunkeileva ja sitä voidaan mahdollisesti käyttää luvattomaan valvontaan.

Toinen keskeinen kysymys on:

Minkälaisia toimenpiteitä on käytössä estämään valvontajärjestelmän mahdollinen väärinkäyttö?

Säännöt ja valvontamekanismit ovat ratkaisevia varmistaessaan, että tekoälyvalvontaa käytetään vain yleisen turvallisuuden tarkoituksiin ja ei siviilien luvattomaan seurantaan.

Keskeiset haasteet:
1. Tasapainoilemalla turvallisuuden ja henkilökohtaisen yksityisyyden välillä.
2. Takaamalla, että tekoälyjärjestelmä ei tuota syrjiviä tai ennakkoluulokkaita tuloksia.
3. Mahdolliset teknologiset virheet tai toimintahäiriöt, jotka voivat johtaa virheellisiin hälytyksiin tai havaitsematta jääneisiin uhkiin.
4. Kyberuhkat valvontainfrastruktuuria vastaan.

Kontroverssit:
1. Kansalaisoikeusryhmät usein arvostelevat kaikenlaista valvontaa, joka saattaa loukata yksilön vapauksia.
2. Yleisö saattaa suhtautua epäluuloisesti tekoälyn tehokkuuteen ja luotettavuuteen uhkien tarkasti tunnistamisessa.

Tekeälyvalvonnan edut:
– Nopeampi uhkien tunnistaminen ja niihin vastaaminen.
– Ihmisten kuormituksen väheneminen automatisoinnin avulla.
– Reaaliaikainen seuranta ja suurten väkijoukkojen tietojen analysointi.

Tekeälyvalvonnan haitat:
– Mahdollisuus yksityisyyden loukkauksiin.
– Väärän positiivisen riski, joka voi johtaa aiheettomaan hätään tai toimenpiteisiin.
– Korkeat kustannukset huippuluokkaisten järjestelmien asentamisesta ja ylläpidosta.
– Riippuvuus teknologiasta saattaa vähentää inhimillistä valppautta.

Ajankohtaista tietoa tästä aiheesta ja siihen liittyvistä asioista löytyy lukijoiden kannattaa viitata merkittävien ranskalaisten viranomaisten pääsivustoihin sekä kansainvälisiin elimiin, jotka vastaavat yksityisyydestä ja turvallisuudesta:

Ranskan kansallinen tietosuojakomissio (CNIL)
Ranskan sisäministeriö
Kansainvälinen olympiakomitea

Näiden linkkien kautta löytyy pääsivut, joilta voi löytää monenlaisia resursseja ja oivalluksia yksityisyyteen liittyvistä asioista, turvatoimenpiteistä suurissa tapahtumissa kuten olympialaisissa ja yksityiskohtaisempia selityksiä osallistuvien organisaatioiden rooleista ja vastuista.

Privacy policy
Contact