Uusi näkökulma: Teknologian hyödyntäminen musiikkialalla

Musiiikin taiteilijoiden, kuten Nicki Minajin, Q-Tipin ja Chuck D:n, muodostama Artists’ Rights Alliance on yhdistänyt voimansa yhteisen lipun alla taistellakseen tekoälyn (AI) mahdollisesti aiheuttamaa uhkaa vastaan oman musiikkinsa eheydelle. Yli 200 taiteilijan allekirjoittamassa avoimessa kirjeessä he ilmaisevat huolensa AI:n käytöstä musiikkiteollisuudessa, erityisesti koskien heidän ääniensä ja hahmojensa luvatonta käyttöä.

Taiteilijat kehottavat voimakkaasti teknologiayrityksiä pidättäytymään ihmistaiteen aliarvioinnista tai korvaamisesta sekä varmistamaan reilun korvauksen heidän luovasta työstään. Lisäksi he korostavat AI-teknologian potentiaalisia vaaroja, jotka saattavat vaarantaa luojien oikeudet ja häiritä koko musiikkiekosysteemiä.

Avoimessa kirjeessä painotetaan, että tämä kysymys resonoi eri musiikkigenreissä, ja merkittävät hip hop -hahmot kuten Metro Boomin, Benny The Butcher, Dave East, Doechii, Jadakiss, Ja Rule, Hit-Boy ja Tech N9ne ovat liittyneet Minajin, Q-Tipin ja Chuck D:n kanssa suojelemaan taiteellisten pyrkimystensä eheyttä.

Deepfake-ilmiö on jo vaikuttanut muutamiin teollisuuden suurimpiin tähtiin. Artistit kuten Drake ja The Weeknd kohtasivat ongelmia, kun AI-generoitu kappale nimeltään ”Heart On My Sleeve” ilmestyi YouTubeen ja muihin suoratoistopalveluihin. Tämä luvaton julkaisu käytti keinotekoisesti luotuja lauluääniä matkien Drakea ja The Weekndin ominaistyyliä. Universal Music Group, joka valvoo molempien artistien edustamista, puuttui tilanteeseen nopeasti, tuomiten AI-teknologian käytön tällä tavalla ja varmistaen loukkaavan materiaalin poiston.

Vastauksena taiteilijoiden herättämiin huoliin, Universal Music Group julkaisi lausunnon korostaen sitoutumistaan teknologisten edistysaskelten omaksumiseen, mutta ei taiteilijoiden oikeuksien kustannuksella. Lausunnossa korostetaan sopimusten rikkomista ja tekijänoikeusloukkauksia, jotka tapahtuvat kun AI:tä koulutetaan käyttäen taiteilijoiden musiikkia. Loukkaavan sisällön saatavuus korostaa kiireellistä tarvetta sille, että kaikki musiikkiekosysteemin sidosryhmät asettaisivat etusijalle taiteilijat, fanit ja aito ihmisen luova ilmaisu. Lausunnossaan he myös vaativat alustojen kantavan laillisen ja eettisen vastuun estääkseen vahingollisen käytön palveluidensa kautta.

Drake, joka oli aiemmin arvostellut AI:ta, kun sitä käytettiin luomaan cover-versio Ice Spicen ”Munch”-kappaleesta hänen omassa tyylissään, tukee Artists’ Rights Alliancea heidän pyrkimyksissään suojella muusikoiden luomuksia potentiaaliselta AI-väärinkäytöltä.

Usein kysytyt kysymykset (UKK)

Privacy policy
Contact