Poliittisen vaikuttamisen uusi aalto: Tekoäly ja vaalirehellisyys

Tekoäly (AI) on noussut merkittäväksi huolenaiheeksi vaalien kontekstissa, sillä sillä on potentiaalia luoda harhaanjohtavia kampanjoita levittämällä väärennettyjä uutisia ja propagandaa. Tämä kehittyvä teknologia, erityisesti syvätotokuvat (deepfakes), aiheuttaa vakavan uhan vaalirehellisyydelle ja harhan levittämiselle.

AI:n käyttö julkisen mielipiteen manipuloinnissa on jo nähty aiemmissa Yhdysvaltain vaaleissa. Eräässä tapauksessa teköälygeneroidut puhelinsoitot esittivät Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia estääkseen äänestäjien osallistumisen äänestykseen. Nämä kampanjat voivat kohdistua tiettyihin demografisiin ryhmiin tai alueisiin räätälöidyillä viesteillä, jotka on suunniteltu manipuloimaan julkista mielipidettä.

Mikrokohdistaminen on tekniikka, jota käytetään AI-algoritmeilla analysoimaan valtavia määriä tietoa ja luomaan erittäin tarkkoja profiileja yksittäisistä äänestäjistä. Näitä profiileja voidaan sitten käyttää kohdistamaan ihmisille personoituja viestejä, mainoksia ja jopa harhaanjohtavaa tietoa, jotka hyödyntävät heidän haavoittuvuuksiaan tai ennakkoluulojaan. Tätä tekniikkaa käytettiin surullisenkuuluisasti Cambridge Analytican toimesta vuoden 2016 Yhdysvaltain vaaleissa.

AI:n vaikutus vaalimanipulointiin ei rajoitu kansallisiin toimijoihin. Valtion tukemat tahot, kuten Venäjä ja Kiina, voivat myös hyödyntää tekoälyä luodakseen hämmennystä ja rapauttamaan luottamusta vaaliprosessiin. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovatkin jo antaneet varoituksia näiden maiden mahdollisesta tekoälyn käytöstä Yhdysvaltain vaaleihin vaikuttamiseksi.

Syvätototeknologia on myös kasvava huolenaihe. Syvätotot viittaavat tekoälyn väärinkäyttöön luoda näennäisesti todellista puhetta ja visuaalisia esityksiä yksilöistä, mukaan lukien julkkikset ja poliitikot. Syvätotojen vaikutukset vaaleihin tulivat ilmi, kun video tekoälyllä tuotetusta syvätotosta myöhäisestä Tamil Nadun pääministeristä M Karunanidhista, joka kannatti ehdokasta, tuli julki. Tämä video oli kolmas yritys luoda tekoälyllä syvätoto myöhäisestä poliitikosta puolessa vuodessa.

Syvätotojen aiheuttama mahdollinen haitta piilee niiden kyvyssä luoda täysin väärennettyä sisältöä, kuten puheita tai haastatteluja, joita voidaan käyttää ehdokkaiden mustamaalaamiseen tai väärien tietojen levittämiseen. Tämä aiheuttaa merkittävän uhan vaalirehellisyydelle, koska tekoälyllä luodut syvätotevideot ja äänitteet voivat uskottavasti esittää yksilöitä sanomassa tai tekevän asioita, joita he eivät koskaan tehneet.

AI voi myös manipuloida algoritmeja sosiaalisen median alustoilla vahvistaakseen eriyttävää sisältöä, edistääkseen tiettyjä näkökulmia ja tukahduttaakseen vastakkaisia ääniä. Tämä manipulointi voi vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja tehdä vaikeaksi erottaa aitoa ihmistoimintaa automatisoidusta manipulaatiosta.

Tunnustaen tekoälyn vaikutukselle vaaleihin aiheuttaman mahdollisen haitan 20 teknologiayritystä, mukaan lukien Google, IBM, Amazon, Microsoft ja Facebook, ovat allekirjoittaneet Teknologia-sopimuksen Valekäytön Liittämiseksi. Tämä sopimus pyrkii käsittelemään tekoälyn väärinkäyttöä ja edistämään eettisiä käytäntöjä sen kehityksessä ja käytössä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että tekoälyn nousu asettaa merkittäviä uhkia vaalirehellisyydelle, mukaan lukien disinformaation levittämisen kautta väärennettyjen uutisten ja syvätotejen avulla.

Privacy policy
Contact