Eesti keel: Menteeboti teke, inimlike käte ulatus Iisraelist

Uus osaleja on tulnud humanoidsete robotite valdkonda, haarates tehnoloogiahuviliste tähelepanu kavatsusega sulanduda inimkeskkonda nii kodus kui ka tööstuses. Iisraeli iduettevõte Mentee Robotics on hiljuti avaldanud Menteeboti, keeruka robotiteose, mis on loodud aitama igapäevaelus ja lihtsustama tehaste tegevust.

Vaid aasta pärast selle loomist, 2022.aasta lõpuni, on ettevõte viinud humanoidi tundma ja navigeerima kolmemõõtmelist maailma, ületades takistusi ja manipuleerides objekte häälkäskude abil. Menteebot pole sugugi lihtne mehaaniline nukk; see kasutab generatiivset tehisintellekti, sealhulgas suuri keelemudeleid, et luua kognitiivne kaart, mis aitab ülesannete täitmisel ja keerulises keskkonnas navigeerimisel.

Selle 1,75 meetri kõrguse uuenduse võimeid täpsemalt määratledes hakkab Menteebot osavalt toime tulema rasket tööd tehes, suutes kanda koormaid kuni 25 kilogrammi – reguleerides oma kõndimiskiirust nagu inimene koormatud olles. Robot suudab töötada järjest kuni viis tundi enne laadimist vajaduseni.

Mentee poolt hiljuti avaldatud videos sai süvitsi uurida selle loogilise toimimise järjestust, kus demonstreeriti roboti sujuvat üleminekut käsu saamisest antud ülesande täitmiseni.

Mentee Robotics kaasasutaja, kes on ka autonoomsete sõidukite tööstuse esimene õpetaja ja Mobileye kaasasutaja, räägib arvutinägemise, loomuliku keele mõistmise, keerukate simulaatorite ja reaalse maailma rakendatavuse ühinemisest põhiühinemisena üldotstarbeliste kahetipulistele robotite väljatöötamiseks. See visioon innustab ettevõtet ette kujutama roboteid, kes, nagu inimesed, suudavad läbida igasuguse keskkonna, teha kodutöid ja dünaamiliselt õppida uusi ülesandeid.

Tulevikus kavatseb Mentee Robotics tutvustada täisfunktsionaalset prototüüpi juba 2025. aasta alguses, mis näitab hüpet robotite valdkonnas, mis on valmis suurendama inimvõimekust mitmel moel.

Menteeboti ilmumine globaalsel robotite turul tuleb ajal, mil nõudlus automatiseerimise ja intelligentsete robotilahenduste järele kasvab. COVID-19 pandeemia jätkudes on robotid tõusnud esile, kuna organisatsioonid soovivad vähendada inimeste kokkupuudet mitmesuguste protsessidega. Tervishoiu-, logistika-, jaemüügi- ja tootmisharudes on suund robottide kasutuselevõtule ülesannete jaoks nagu desinfitseerimine, kättetoimetamine, laojäägi haldamine ja koondliini tööd.

Praegused turusuundumused näitavad kasvavat huvi robotite vastu, mis suudavad sooritada paljusid ülesandeid inimesele omase puudutusega. Edusammud tehisintellektis, masinõppes ja arvutinägemises on loonud raamistiku humanoidrobotitele, nagu Menteebot, võimaldamaks keerukamaid interaktsioone ja kohanemisvõimet keerulistes keskkondades.

Vaadates tulevikku, tellimused robotite valdkonnas viitavad sellele, et humanoidrobotid integreeritakse ühiskonda sujuvamalt, võttes enda peale rollid alates hooldustööst kuni hädaabireageerimiseni. Nende robotite potentsiaal koostööks inimestega võib revolutsiooniliselt mõjutada mitmeid valdkondi ja luua uusi võimalusi tootlikkuse ja innovatsiooni jaoks.

Siiski pole selliste robotite nagu Menteebot integreerimine inimkeskkonda ilma oma väljakutsete ja kontroversideta. Ühelt poolt on muret töökohtade kadumise ja eetiliste tagajärgede pärast, mida kaasa toob inimkäitumist järgivate masinate loomine. Raskused hõlmavad ka nende robotite ohutuse ja usaldusväärsuse tagamist mitmekesistes ja ettearvamatutes keskkondades ning tehniliste takistuste ületamist seoses energiatarbimise ja liikuvusega.

Rääkides eesmärkidest, võib selliste robotite nagu Menteebot sisseviimine igapäevaste ülesannete hulka kaasa tuua suurema efektiivsuse, järjepidevuse tulemuslikkuses ja potentsiaali vähendada inimeste kokkupuudet ohtlike või korduvate ülesannetega.

Puudustest on juttu nende arenenud robotisüsteemide arendamise ja rakendamisega kaasnevatest kuludest ning hirmust töökohakaotuse ees, kuna robotid võivad mõnes sektoris inimtöötajad asendada. Lisaks, kuna humanoidrobotid muutuvad aina intelligentsemaks ja autonoomsemaks, muutuvad privaatsuse, turvalisuse ja eetika küsimused aina olulisemaks.

Arvestades selliste arengute olemust, võiksid ristviited teiste suuremate tehnoloogia- ja robotika valdkondadega pakkuda laiemat konteksti teemal. Mõned asjakohased peamised valdkonnad võivad hõlmata Rahvusvahelist Robotika Föderatsiooni aadressil IFR, organisatsiooni, mis pakub kogu maailma robotikaandmeid, ning IEEE Robotika ja Automaatika Seltsi aadressil IEEE RAS, mis pakub laia valikut ressursse kõige uuemate robotika uurimuste ja arenduste kohta.

Privacy policy
Contact