Quebec sitt Innovasjonsråd oppfordrar til rask handling om AI-lovgjeving

Québec må prioritere utvikling av lovgivning for å regulere framgang og bruk av kunstig intelligens (AI) i provinsen, ifølge en rapport fra Quebecs Innovasjonsråd. Rapporten, med tittelen «Klar for AI,» vektlegger behovet for at Québec opprettholder sin ledende posisjon innen AI-sektoren samtidig som etisk og ansvarlig implementering sikres.

Pierre Fitzgibbon, økonomiministeren, understreker betydningen av å regulere teknologien uten å hemme innovasjon, og erkjenner både potensielle fordeler og risikoer med AI. Han legger vekt på at AI må tilpasses provinsens behov og drives under tillitvekkende styring for å skape tillit blant bedrifter og befolkningen.

Rapporten anbefaler umiddelbar oppstart av arbeidet med en rammelov dedikert til å overvåke ansvarlig utvikling og implementering av AI i samfunnet. Videre foreslår den at ansvaret for gjennomføring av denne loven bør tillegges en uavhengig autoritet, adskilt fra regjeringen.

I tillegg til lovgivning, fremhever rapporten hvor viktig det er å oppdatere arbeidslover og sosialpolitikk for å tilpasse seg den transformasjonsvirkningen AI har på arbeidsstyrken. Quebecs hovedinnovatør, Luc Sirois, uttrykker bekymring for potensiell forverring av sosiale ulikheter og aksept av AI-implementering. Ekspertene understreker viktigheten av å støtte enkeltpersoner hvis jobber påvirkes eller erstattes av AI gjennom omskolering eller karriereovergangsinitiativer.

For å motvirke trusselen om desinformasjon tilrettelagt av AI, oppfordrer rapporten til proaktiv handling for å beskytte demokratiet. Sirois krever tiltak for å bekjempe spredning av desinformasjon og understreker behovet for å bevare demokratiet som en essensiell grunnmur i samfunnet.

Rapporten legger også vekt på beskyttelse av kunstneres arbeid og opphavsrett i AI-alderen, spesielt ved å forhindre uautorisert bruk av deres stemme eller bilde i generative AI-applikasjoner. Videre oppfordrer den til å utnytte lovgivningsmessige muligheter for å fremme synligheten av fransk- og urfolkulturelt innhold på store plattformer som Netflix og Spotify.

Med anerkjennelse av utdannings vesentlige rolle, oppfordrer rapporten til digitale ferdigheter og AI-opplæringsprogrammer fra barnehage til universitet. Den vektlegger også viktigheten av å investere i forskning, spesielt innen human- og samfunnsvitenskap, for å bedre forstå sikkerheten og samfunnsmessige implikasjoner av AI.

Samlet sett understreker rapporten behovet for umiddelbar handling og betydelige investeringer for å sikre at Québec forblir i forkant av AI-utviklingen, samtidig som det ansvarlig takles de utfordringene den medfører. Interessenter, inkludert fagbevegelsen, hilser forsiktig velkommen rapportens anbefalinger, samtidig som de understreker viktigheten av løpende konsultasjoner for å begrense potensielle gjennomføringsproblemer.

Privacy policy
Contact