Art Basel esittelee tekoälyä ja lohkoketjua digitaalisen taiteen vallankumouksessa

Digitaalitaiteilijat ottavat vastaan tekoälyn ja NFT:t

Kuvataiteen eturintamalla nähdään uusi yhdistelmä tekoälyä ja lohkoketjuteknologiaa, ja ranskalais-kanadalainen taiteilija Gregory Chatonsky on tämän kehityksen kärjessä. Hänen teoksensa, jotka on luotu neuroverkkojen avulla ja materialisoitu 3D-tulostuksen kautta, symboloivat teknologian ja taiteen risteystä. Kolme vuotta sitten digitaalisen taiteen kenttää kiihdytti villitys nimeltä ei-fungoituvat tokenit (NFT:t), jotka saivat amerikkalaisen digitaalisen taiteilijan Beeplen teokset huutokaupattua lähes 70 miljoonalla dollarilla.

NFT:ien ympärillä vallitseva kohu on saanut harrastajat sukeltamaan täysillä digitaaliseen maailmaan, houkuteltuina nopeasta menestyksestä ja voitoista. Tämä ryntäys loi vilkkaan markkinan, vaikka se olikin täynnä eriasteisia taiteellista omistautumista ja aikomusta edustavia osallistujia. Digitaalisen taiteen kuraattori Justin Gilani huomasi, että merkittävä osa markkinoiden toimijoista ei ollut täysin omistautunut taiteelliseen luomiseen tai myyntityöhön.

Lohkoketjuun perustuvaa kryptovaluuttateknologiaa hyödyntävät NFT:t toimivat digitaalisina aitoustodistuksina digitaalisille taideteoksille. Vuonna 2021 NFT-kauppoihin liittyvä myynti digitaalisilla alustoilla saavutti hämmästyttävän 2,9 miljardin dollarin summan, Art Basel -tapahtuman ja sveitsiläisen sijoituspankin UBS:n raportin mukaan. Myynti on sittemmin hiipunut ja laskenut 1,2 miljardiin dollariin vuonna 2023.

Monilla oli vankka usko tähän sijoitukseen, mutta UBS:n pääekonomisti Paul Donovan huomautti, että heidän uskoaan on voimakkaasti testattu viimeisten 12–18 kuukauden aikana, mikä on ajanut syvällisempään arviointiin NFT:iden merkityksestä.

Tekoälyn integroitumisen visuaalistaiteeseen lisääntyessä se ottaa taiteilijan roolin, seuraten erilaisia parametrejä luodessaan taidekappaleita. Useita näitä innovatiivisia teoksia on esitelty Art Basel -tapahtumassa sveitsiläisessä samannimisessä kaupungissa. Päätapahtuman ulkopuolella Digital Art Milea on mainostettu ”ensimmäisenä digitaalisena taidenäyttelynä Baselin historiassa”, ja useat galleriat esittelevät siellä uusimpia teoksiaan värikkäillä näytöillä tai painetuilla kankailla.

Keskeisiä kysymyksiä ja vastauksia:

Mikä on tekoälyn vaikutus digitaalisen taiteen luomisessa?
Tekoälyn vaikutus digitaaliseen taiteeseen on merkittävä, sillä se tarjoaa taiteilijoille uusia työkaluja monimutkaisten ja innovatiivisten teosten luomiseen, joita olisi ollut mahdotonta luoda perinteisin keinoin. Tekoäly pystyy analysoimaan laajoja tietomääriä ja luomaan kuvioita, muotoja ja kuvia, joita taiteilijat voivat jalostaa ja sisällyttää teoksiinsa.

Mitä ovat NFT:t ja miten ne liittyvät digitaaliseen taiteeseen?
NFT:t eli ei-fungoituvat tokenit ovat digitaalinen omaisuuserä, joka edustaa omistusta tai todistusta yksilöllisestä kohteesta tai sisällöstä, usein taiteesta, käyttäen lohkoketjuteknologiaa. Ne ovat suosittu tapa myydä ja ostaa digitaalista taidetta, tarjoten uuden tulolähteen digitaalisille taiteilijoille ja keräilijöille.

Mitä haasteita tai kiistakysymyksiä liittyy tekoälyn ja lohkoketjun integrointiin digitaaliseen taiteeseen?
Aitous: Tekoälyn ja lohkoketjun käyttö herättää kysymyksiä taiteen alkuperästä ja tekijänoikeuksista. Kun tekoälyjärjestelmät luovat taidetta, se hämärtää rajoja ihmisten luovuuden ja koneiden tuottaman sisällön välillä.
Markkinoiden volatiliteetti: NFT:iden arvo ja niiden ostamiseen käytetty kryptovaluutta voivat olla erittäin ennalta arvaamattomia, mikä herättää huolta sijoitusvakauden suhteen.
Ympäristövaikutukset: Lohkoketjuteknologiaa koskevat NFT:t on arvosteltu suuresta energiankulutuksesta ja ympäristövaikutuksista.
Taiteellinen arvo: Käydään keskustelua siitä, tulisiko NFT:t:tä tukeva digitaalinen taide arvostaa samalla tavalla kuin perinteistä fyysistä taidetta.

Edut:
– Tekoäly ja lohkoketju tarjoavat uusia mahdollisuuksia taiteelliseen ilmaisuun ja luovuuteen, laajentaen siten taiteen mahdollisuuksia.
– Digitaalisilla taiteilijoilla on pääsy maailmanlaajuiseen markkinaan, kun lohkoketju mahdollistaa turvalliset, läpinäkyvät kaupat.
– NFT:t tarjoavat tavan kerätä ja sijoittaa digitaaliseen taiteeseen, aivan kuten fyysiseen taiteeseen.

Haitat:
– Kryptovaluuttamarkkinoiden korkea volatiliteetti voi vaikuttaa digitaalisten taideteosten koettuun ja todelliseen arvoon.
– Ongelmia voi nousta tekoälyllä tuotetun taiteen tekijänoikeuksien ja immateriaalioikeuksien kanssa.
– Lohkoketjun ympäristöön liittyvät huolenaiheet energiavaltaisista prosesseista ovat merkittävä haitta ympäristötietoisille yksilöille ja organisaatioille.

Liittyvät linkit:
Lisätietoja digitaalisesta taiteesta ja uusimmista kehityksistä:
Art Basel

Lisää ymmärrystä lohkoketjuteknologiasta ja NFT:istä:
UBS

On tärkeää huomata, että digitaalisen taiteen ja NFT:iden markkina kehittyy jatkuvasti, kun uusia haasteita ja löytöjä nousee teknologian kehittyessä.

Privacy policy
Contact