Mullistava terveydenhuollon vallankumous tekoälykuvan analyysin avulla

Uusinta teknologiaa hyödynnetään hengityselinsairauksien diagnosoinnissa ja arvioinnissa. Osakan johtavan lääketieteellisen laitoksen tiimin kehittämä edistyksellinen tekoälymalli kykenee arvioimaan keuhkojen toimintakokeiden arvoja tarkasti rintakehän röntgenkuvista. Tämä innovaatio avaa uusia mahdollisuuksia nopeampiin ja tehokkaampiin diagnostiikkamenetelmiin erityisesti tilanteissa, jolloin testaus saattaa olla rajoitettua tartuntatautien leviämisen vuoksi.

Perinteinen tapa tehdä keuhkojen toimintakokeita on syvään hengittäminen ja voimakkaaseen uloshengitykseen, ja tilat kuten keuhkoahtaumatauti (COPD) ja astma diagnosoidaan yleisesti näillä testeillä. Huoli hengityspisaroiden muodostumisesta testeissä on johtanut varotoimiin, erityisesti potilaiden kohdalla, joilla epäillään olevan COVID-19. Lisäksi haasteita esiintyy tietyillä väestöryhmillä, kuten lapsilla ja henkilöillä, joilla on kognitiivisia haasteita.

Tiimi keskittyi olennaisiin parametreihin keuhkojen toimintakokeissa, erityisesti voimakkaaseen uloshengitykseen erittyvään ilmamäärään ja ilmamäärään, joka erittyy yhdessä sekunnissa. Kouluttamalla tekoälymallia datasettiin röntgenkuvista ja vastaaviin keuhkojen toimintakokeiden arvoihin terveiltä henkilöiltä sekä eri keuhkosairauksia sairastavilta, he onnistuivat tavoitteessaan saavuttaa huomattavaa tarkkuutta arvioimalla testeihin liittyviä arvoja erillisistä kuvista. Tekoälyn analyysi, joka korostaa normaaleja alueita punaisella ja poikkeavuuksia sinisellä, vastasi läheisesti lääketieteen ammattilaisten tekemiä arvioita.

Tohtori Daiki Ueda, tekoälyyn erikoistunut apulaisprofessori, korosti tämän teknologian mahdollisia etuja niille, jotka eivät voi tehdä perinteisiä testejä. Tiimin tavoitteena onkin nyt hakea sääntelyhyväksyntä kliiniseen käyttöön, mikä on merkittävä askel terveydenhuollon saavutettavuuden ja tehokkuuden parantamiseksi.

– — –

Ehdotettu linkki: Healthcare IT News

Privacy policy
Contact