Warsztaty „Kulinarnie Mocni” w Elblągu

„ Kulinarnie mocni” to wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności oraz firmy McCormick, będącej właścicielem marki KAMIS. Jak z podstawowych produktów, które mamy na co dzień pod ręką, stworzyć niepowtarzalne potrawy?

Kilka elblążanek będących podopiecznymi elbląskiego Banku Żywności wzięło dziś udział w Warsztatach kulinarnych pt: „Słoiczku nakręć się”. Były to pierwsze warsztaty z cyklu „Kulinarnie Mocni”.

Edukatorka żywieniowa Barbara Bukowska przekazywała wiedzę na temat: Jak szybko i tanio z pomocą ogólnodostępnych produktów przygotować niebanalne przetwory.
Jakie dania można „wyczarować” z kaszy, ryżu czy makaronu albo jak przyrządzić pyszne potrawy jednogarnkowe tego wszystkiego elblążanki dowiedzą się w ciągu kolejnych warsztatów.
Dziś jednym z przetworów, które przygotowały był dżem z dyni, przepis znajda państwo poniżej.

Dżem z dyni o smaku pomarańczowym – przepis

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw, które w Polsce wykorzystywane jest głownie jako dodatek do sałatek lub jako główny składni zupy krem. Dynia ma delikatny i kremowy smak, który sprawdzi się również w słodkich przepisach m. in. jako główna baza do dżemu. Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj idealny dodatek do kanapek.
Składniki
Sposób przygotowania
Składniki
5 kg obranej i wydrylowanej dyni
1 kg cukru
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
4 opakowania galaretki pomarańczowej
5 łyżeczek ekstraktu pomarańczowego
2 łyżeczki Cynamon mielony w torebce

50 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
Sposób przygotowania
Zetrzyj obraną dynię na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.
Zasyp dynię cukrem i pozostaw na noc (ok 12 godzin), by dynia puściła soki.
Przełóż wszystko do dużego garnka i smaż, aż objętość zmniejszy się o połowę i odparuje zbędna woda.
Pod sam koniec smażenia dodaj kwasek cytrynowy, ekstrakt, galaretki i cynamon. Wszystko dokładnie zamieszaj i gotuj przez 2-3 minuty.
Gorący dżem przelej do słoiczków i pasteryzuj przez ok 10 minut.

Smacznego

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.